Huize dahme
Small
Medium
Large

Kunst in Huize Dahme

 

Huize Dahme hecht veel waarde aan een creatieve kijk op dementie. Met regelmaat exposoren kunstenaars uit alle hoeken van het land in onze particuliere zorgvilla. Hieronder een impressie van de kunstwerken die op dit moment Huize Dahme sieren:

 

- Amerentske Koopman

Amerentske Koopman is beeldend kunstenaar. Haar omvangrijke oeuvre bestaat uit schilderijen, tekeningen, mozaïeken en objecten.

Haar schilderijen gaan over plattegronden waarbinnen structuren, texturen, vlakken en lijnen het beeld bepalen. Dit gaat van stedelijk tot landschappelijk. Door het gekozen perspectief, de helikopterview, is er overzicht en maakt zij meer of minder ingezoomde beelden van landschappen en stadsplattegronden.
 
Lijnen, transparantie, reliëf, herhaling, in en uitzoomen. Al deze factoren werken mee aan het gevoel van oneindigheid. De patronen lijken zichzelf  oneindig te blijven herhalen, ook al zit je er heel dicht op.” Dit is voor haar werk essentieel in de beleving van het begrip ruimte. 
 
- Ada Breedveld
 

Op bijna alle schilderijen van Ada Breedveld komt een vrouw voor. Een volumineuze, immer tevreden glimlachende vrouw, omgeven door een steeds wisselend decor van decoratieve patronen.

Deze motieven -zoals vissen, slangen, bloemen- symboliseren seksuele kracht, groei en vitaliteit. Het gaat er echter niet om ieder schilderij op symbolen te duiden. Lees hier de volledige biografie van Ada. 

- Hans Heijman

 
Hans Heijman is, geboren en getogen in de Bommelerwaard, geboeid door het rivierenlandschap met de uitgestrekte polders, dijken en uiterwaarden, waarin water, lucht, licht en bomen een overheersende rol spelen.

Deze karakteristieke elementen van het rivierenlandschap worden door hem dan ook vastgelegd in sfeervolle afbeeldingen, voornamelijk in groen-grijze, groen-blauwe en gele tinten. Daarbij gaat het niet om het vastleggen van herkenbare plekjes, maar om de sfeer en het karakter van het onderwerp.
 
- Patrick Bergsma
 
 
Het werk van Patrick Bergsma is een tweevoudige knipoog.

De combinatie van foto geplakt op een paneel doet denken dat het werk uit de sloop van een monumentaal pand is gered. Ten tweede doen de afbeeldingen denken aan bekende en bestaande taferelen, maar als men nader gaat kijken zit er altijd een humoristische kwinkslag in. 

- ShunyamShunyam groeide op onder een andere naam. Tijdens een reis door India zag ze 'shunyam' op een winkel staan en dat trof haar meteen. "Ik zocht het op, en het betekent een puur, leeg wezen dat open staat om vol te stromen met creatieve energie."

Shunyam maakt vrolijk gekleurd werk dat enigszins aan striptekeningen doet denken. In haar figuratieve werk spelen dieren een hoofdrol, dansend, een enkele keer vechtend, of de toeschouwer aankijkend. "Mensen maken geen indruk op me; beesten zijn puur, ze zijn veel interessanter dan mensen." 


- Ton Schulten

Ton Schulten schilderde in het begin abstracte doeken, die beheerst werden door kleurrijke, geometrische vlakken. Kleur was van meet af aan kenmerkend voor zijn werk.

Karakteristiek voor zijn werk zijn behalve de intense kleuren de brede verticale banen op zijn schilderijen. Ze worden geplaatst naast andere, in weer andere kleuren gehouden stroken. Alsof het een mozaïek betreft, waarover het licht steeds nieuwe kleuren tovert. Meer over Tons werk...

 


Kunstkaarten bij Huize Dahme

 

Kunstwerken die de Lochemse tekentaaldocente Emmy Jansen maakt met onze gasten vormen de inspiratiebron voor onze kaartverkoopactie. We willen meer bekendheid geven aan hoe belangrijk creatief bezig zijn voor de mensen met dementie is. Regelmatig verzorgt Emmy teken- en schilderworkshops. In onze particuliere zorgvilla. Uit de workshopsresultaten maakt ze een selectie. Die verwerkt zei tot kaarten voor het goede doel. Emmy noemt creatief omgaan met dementerende mensen ontzettend waardevol. "De gasten genieten enorm van een middagje tekenen of schilderen. Dat zie je in de kaarten terug"

 

De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar de Stichting Welzijn Ouderen Lochem

 

Creatief

"We zeggen, dat we dementie creatief willen bekijken", vult directrice Afke Jansen- Lijftogt aan. "Deze verkoopactie  en onze deelname aan de kunstroute voegen de daad bij het woord. We laten zien wat mensen met dementie be-tekenen. Zo zie je dementie eens vanuit een ander , creatief perspectief."

 

 

De kaarten zijn o.a. via deze website verkrijgbaar en kosten 6,50 euro per setje van 5.

Neem contact met ons op via info@huizedahme.nl op of de website tekenpraktijkdemorgenster.nl.